O książce K. M. Szaciłło: Depresja. Jedzenie, które leczy.

172

Depresja to temat, wokół którego nie należy przechodzić obojętnie. To poważna choroba, która może dotknąć każdego człowieka niezależnie od płci, wieku, zajmowanego stanowiska w pracy, czy też sytuacji finansowej.

Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (inaczej WHO) z 2017 roku wynika, że depresja dotyka 300 milionów osób na całym świecie. Szacuje się, że w 2020 roku depresja będzie znajdować się na drugim miejscu w rankingu częstotliwości problemów zdrowotnych.

Depresja. Jedzenie, które leczy.

Jakiś czas temu miałam przyjemność sięgnąć po książkę autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło (eksperci od zdrowego żywienia) pt. Depresja. Jedzenie, które leczy. – będącą jednocześnie trzecią częścią poradników  Jedzenie, które leczy oraz Zdrowa tarczyca.

Depresja jedzenie, które leczy

Czy odpowiednie jedzenie wyleczy depresję?

Muszę przyznać, że mam z tą książką pewien „problem”. Otóż tytuł sugeruje czytelnikowi, że poprzez jedzenie i stosowanie określonych przepisów człowiek jest w stanie wyleczyć się z depresji. W tej kwestii jestem akurat tradycjonalistką i jako psycholog skłaniam się bardziej ku tradycyjnym metodom leczenia (np. psychoterapia, wspomaganie farmakologią). Co nie zmienia faktu, że tytuł może wprowadzić czytelnika w błąd, sugerując, że stosując się do wytycznych z książki – można wyleczyć się z depresji.

Autorzy książki – Karolina i Maciej Szaciłło – pisząc o depresji opierają się na własnych doświadczeniach, więc książka ma charakter bardzo osobisty. Odwołują się zarówno do słów psychiatry – Alexandra Lowena, medycyny wschodu: ajurwerdy i współczesnej dietetyki. Jest to źródło wiedzy o tym, jak można zmienić swój sposób odżywiania, aby czuć się lepiej i wspomóc leczenie depresji (i nie tylko). Jest to książka dla każdego, kto chce się zdrowo i świadomie odżywiać. Znalazłam w niej wiele inspiracji kulinarnych – w tym na przetwory takie jak: kiszone rzodkiewki lub kiszone pomidory.

Co ciekawego znajdziesz w książce Depresja. Jedzenie, które leczy. ?

  • 80 przepisów na zbilansowane posiłki, przetwory i przekąski dostosowane do czterech pór roku.
  • Inspirację do tego, jak zmienić swój sposób odżywiania, aby czuć się lepiej.
  • Techniki oddechowe pomagające zachować wewnętrzną równowagę.

Jeżeli chciałabyś otrzymać egzemplarz książki Karoliny i Macieja Szaciłło – zapraszam Cię do udziału w konkursie na Instagramie. 


Pomimo tego, że w przypadku leczenia depresji wybieram tradycyjne formy leczenia – to uważam, że książka: Depresja. Jedzenie, które leczy. może wspomagać organizm człowieka podczas leczenia, i nie tylko. Jest to ogromne źródło inspiracji dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać. Posiłki, które znajdują się na talerzu każdego z nas potrafią wywierać duży wpływ na to jak się czujemy. 


Za możliwość przeczytania książki dziękuję Wydawnictwu Zwierciadło.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

UWAŻNIEJ.PL WYKORZYSTUJE PLIKI COOKIES. KORZYSTAJĄC ZE STRONY WYRAŻASZ ZGODĘ NA WYKORZYSTANIE PLIKÓW. AKCEPTUJ DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ