O książce K. M. Szaciłło: Depresja. Jedzenie, które leczy.

Autor: Kamila A. Paszelke | Uważniej.pl
5 komentarzy 50

Depresja to temat, wokół którego nie należy przechodzić obojętnie. To poważna choroba, która może dotknąć każdego człowieka niezależnie od płci, wieku, zajmowanego stanowiska w pracy, czy też sytuacji finansowej.

Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (inaczej WHO) z 2017 roku wynika, że depresja dotyka 300 milionów osób na całym świecie. Szacuje się, że w 2020 roku depresja będzie znajdować się na drugim miejscu w rankingu częstotliwości problemów zdrowotnych.

Depresja. Jedzenie, które leczy.

Jakiś czas temu miałam przyjemność sięgnąć po książkę autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło (eksperci od zdrowego żywienia) pt. Depresja. Jedzenie, które leczy. – będącą jednocześnie trzecią częścią poradników  Jedzenie, które leczy oraz Zdrowa tarczyca.

Depresja jedzenie, które leczy

Czy odpowiednie jedzenie wyleczy depresję?

Muszę przyznać, że mam z tą książką pewien „problem”. Otóż tytuł sugeruje czytelnikowi, że poprzez jedzenie i stosowanie określonych przepisów człowiek jest w stanie wyleczyć się z depresji. W tej kwestii jestem akurat tradycjonalistką i jako psycholog skłaniam się bardziej ku tradycyjnym metodom leczenia (np. psychoterapia, wspomaganie farmakologią). Co nie zmienia faktu, że tytuł może wprowadzić czytelnika w błąd, sugerując, że stosując się do wytycznych z książki – można wyleczyć się z depresji.

Autorzy książki – Karolina i Maciej Szaciłło – pisząc o depresji opierają się na własnych doświadczeniach, więc książka ma charakter bardzo osobisty. Odwołują się zarówno do słów psychiatry – Alexandra Lowena, medycyny wschodu: ajurwerdy i współczesnej dietetyki. Jest to źródło wiedzy o tym, jak można zmienić swój sposób odżywiania, aby czuć się lepiej i wspomóc leczenie depresji (i nie tylko). Jest to książka dla każdego, kto chce się zdrowo i świadomie odżywiać. Znalazłam w niej wiele inspiracji kulinarnych – w tym na przetwory takie jak: kiszone rzodkiewki lub kiszone pomidory.

Co ciekawego znajdziesz w książce Depresja. Jedzenie, które leczy. ?

  • 80 przepisów na zbilansowane posiłki, przetwory i przekąski dostosowane do czterech pór roku.
  • Inspirację do tego, jak zmienić swój sposób odżywiania, aby czuć się lepiej.
  • Techniki oddechowe pomagające zachować wewnętrzną równowagę.

Jeżeli chciałabyś otrzymać egzemplarz książki Karoliny i Macieja Szaciłło – zapraszam Cię do udziału w konkursie na Instagramie. 


Pomimo tego, że w przypadku leczenia depresji wybieram tradycyjne formy leczenia – to uważam, że książka: Depresja. Jedzenie, które leczy. może wspomagać organizm człowieka podczas leczenia, i nie tylko. Jest to ogromne źródło inspiracji dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać. Posiłki, które znajdują się na talerzu każdego z nas potrafią wywierać duży wpływ na to jak się czujemy. 


Za możliwość przeczytania książki dziękuję Wydawnictwu Zwierciadło.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

Uważniej.pl używa plików cookies (ciasteczek). Więcej na ten temat przeczytasz w polityce prywatności. Dopiero po włączeniu ciasteczek strona będzie w pełni funkcjonalna. AKCEPTUJ PRZECZYTAJ

UA-105999560-1