Najnowsza książka Paula Blooma Przyjemność. Dlaczego lubimy to, co lubimy? to psychologiczne studium nad przyjemnością. Już od pierwszych stron autor uświadamia czytelnika, że przyjemność nie jest jednoznaczna i potrafi mieć różne oblicza.
Coś jest przyjemne dla nas, wtedy gdy robimy to, co lubimy. Kiedy gasimy pragnienie w upalny dzień. Gdy spożywamy posiłek w sytuacji, gdy jesteśmy głodni. Jednak przyjemność nie jest wcale taka jednoznaczna. Niektórzy czerpią przyjemność z zachowań, które wzbudzają w nas wstręt, niesmak, zgorszenie, a nawet obrzydzenie.
Przyjemność. Dlaczego lubimy to, co lubimy?
Przyjemność to dla mnie takie wewnętrzne zadowolenie, kiedy robię lub czuję to, co lubię. Sytuacje, gdy mogę znaleźć chwilę i zaszyć się z książką w fotelu. To długie spacery z Mężem. Smak lodów waniliowych. Zapach świeżo skoszonej trawy i orzeźwiające powietrze po letnim deszczu.
To są rzeczy, które sprawiają mi przyjemność.
Jednak czy odczuwanie przyjemności wiąże się tylko z czymś przyjemnym?
Niestety przyjemność nie jest jednoznaczna. Znajdują się osoby, które czerpią przyjemność z zachowań, na które nie ma społecznego przyzwolenia. Są tacy, którzy odczuwają przyjemność ze stosowania przemocy, molestowania seksualnego, czy też sprawiania bólu zarówno sobie, jak i innym.
Bulwersująca historia Armina Meiwesa, który w 2003 roku napisał w Internecie „Poszukuję kogoś, kogo można zjeść” wzbudza we mnie wstręt i obrzydzenie. Niestety ta brutalna i makabryczna historia pokazuje jak skrajne znaczenie może mieć termin przyjemności.
Co wpływa na to skąd i z czego czerpiemy przyjemność?
Na powyższe pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jednak z przeprowadzonych badań na temat przyjemności wynika, że u jej podstaw znajduje się m.in. kultura, w jakiej każdy z nas dorasta i dojrzewa oraz codzienne doświadczenia (nie zawsze pozytywne).
Najnowsza książka Paula Blooma „Przyjemność. Dlaczego lubimy to, co lubimy?” – to studium przypadku przyjemności. Autor odwołując się do badań psychologicznych pisze o przyjemności w kontekście ludzkich zachowań, seksu jedzenia, a nawet kanibalizmu. Bloom w książce przedstawia niejednoznaczność przyjemności i pokazuje w zaskakujący sposób jej różnorodność. Dzięki książce dowiedziałam się wielu nieoczywistych rzeczy związanych z odczuwaniem przyjemności, która w dużej mierze zależna jest od ludzkiego mózgu i różnic indywidualnych.
Paul Bloom w swojej książce podjął się udzielania odpowiedzi na pytanie dlaczego czerpiemy radość z takich, a nie innych rzeczy lub czynności. To ciekawa i wciągająca książka nie tylko dla psychologów, ale przede wszystkim dla każdego, kto lubi zgłębiać wiedzę i dowiadywać się o rzeczach związanych z ludzkim zachowaniem.
Za egzemplarz recenzencki dziękuję wydawnictwu Smak Słowa.